MINDEN, AMI SARAH J. MAAS

 
Sarah J. Maas külföldön és már hazánkban is az egyik legismertebb és legsikeresebb írónő. Ha minden jól megy, akkor a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából két további könyv is – A Court of Mist and Fury: Köd és harag udvara; Empire of Storms: Viharok birodalma – meg fog jelenni idén. Ki várja már ezeket izgatottan? :)
Az írónő regényei rengeteg rajongót megihlettek és jobbnál jobb alkotások születtek. Ebben a bejegyzésben ilyen műveket, pluszban még interjúrészleteket és érdekességeket gyűjtöttem össze. Röviden: minden, ami Sarah J. Maas.

#1 Funko pop figurák
A Funko pop figurák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Eddig könyves karakterek nem igazán kapták meg a saját bábújukat – kivéve, ha abból az adott regényből készült film is, mert akkor lett belőle ilyen figura is –, de néhány kreatív olvasó nekifogott és megalkotta a pár szereplőt megalkottak. Az eredmény:

 
 

Személy szerint én úgy gondolom, hogy ezek igazán szépek és cukik lettek, de amikor megláttam az árukat, akkor enyhén lesokkolódtam. Igen. meg lehet ezeket vásárolni. Amiket én találtam, azoknak az áruk a tízezer forintot súrolta, vagy még annál is drágább volt. 

#2 Cukiságok
Van, aki egy kicsit másképpen kreatívkodott, és ebből a folyamatból ezek a cukiságok születtek:

 
 
 

Annyira aranyosak *-**-*

#3 Kérdezz-felelek
A bejegyzésnek ebben a részében olyan dolgokról olvashattok, amelyek egy interjú során hangzottak el:

– Sarah J. Maas egy interjúban azt mondta, hogy ha Feyre a Roxfortba járna, akkor mordekáros lenne.

–Egy interjú során elhangzott, hogy ha Feyre az Üvegtrón szériából alkotna egy párt valakivel, akkor Chaol Westfall lenne a párja.

–A Feyre név a „Fayre”-ből ered, ami annyit jelent, hogy „szép”.

–A Tüskék és rózsák udvarából az írónőnek Rhysand a kedvence. Valahogy meg tudom érteni. #TeamRhysand♥

–Sarah J. Maas szerint Tamlin griffendéles lenne, ha a Roxfortba járna.

–Az írónő eredetileg úgy tervezte, hogy Lucien Nesta-val kerül szerelmi kapcsolatba, de aztán elkezdte megírni az A Court of Wings and Ruin-t és rájött, hogy ez a kapcsolat nem működne.

–Az Üvegtrónnak volt egy első változata, amely a Queen of Glass nevet viselte. Az írónő ezt S. J. Maas néven 2003-ban közzétette a FictionPress nevű oldalon. Azonban 2008 decemberében az egészet letörölte és teljesen átírta a történetet, ezt az átformált változatot olvashatjuk mi is. Mellesleg, ebben a változatból egy néhány apró információmorzsa fent maradt:
Eredetileg a Queen of Glass-ban Cleaena Dorian felesége lett.
Rowan neve ebben a történetben Raonn volt.
Chaol vezetékneve eredetileg Wydrael volt.
Sam a Symeth nevet viselte.

– Sarah J. Maas ha bárkit választhatna a karakterek közül, akkor Fürge szeretne lenni, ugyanis akkor:
>Dorian simogatná és etetné,
>Celaenával pihenhetne és mindenféle kutyás dolgot csinálhatna,
>és az is egy nyomós ok, hogy Fürge az egyetlen biztos túlélője a sorozatnak. Ez végül is jó hír, nem? Legalább azt tudjuk, hogy Fürge garantáltan túléli.

–Sarah J. Maas a Tüskék és rózsák udvarát 2009-ben kezdte el írni (egészen pontosan tavasszal), és az első változatot mindössze öt hét alatt be is fejezte. Az írónő azt nyilatkozta, hogy ez a könyv egyike azoknak, amelyet nem tudott elég gyorsan megírni. Hozzátette, hogy csak úgy jött az ötlet és ettől kezdve nem tudott megállni.

–A Tüskék és rózsák udvarának második részének címe több változtatáson esett át. Először az A Court of Wind and Stone nevet viselte, de ez gyorsan megváltozott A Court of Mist and Stone-ra. A Queen of Shadows – Árnyak királynője turnéja közben a szerkesztő azt javasolta, hogy A Court of Calm and Fury legyen a cím, az írónőnek ebből az ötletből tetszett a „fury” szó. Sarah később elkezdett címeket írogatni egy jegyzetfüzetbe, amelyek olyanok szerepeltek, hogy: A Court of Stars and Smoke; A Court of Wings and Stars; A Court of Venom and Silver; A Court of Stars and Frost. Végül az A Court of Mist and Fury-ra esett a választása.

Sarah címötletei

A Tower of Dawn végén található egy interjú, amely az Üvegtrón karaktereivel és természetesen az írónővel kapcsolatos információkat tartalmaz:
–Ha a karaktereid a modern világban élnének, melyikük lenne fent közösségi oldalakon, és melyik lenne a kedvencük?
aelin: Instagram (99%-ban selfieket töltene fel).
dorian: YouTube (1000%, hogy BookTuber lenne).
chaol: Facebook (de soha nem használná).
rowan: Egyiket sem használná.
manon: Ugyanez a helyzet nála is.
lysandra: Snapchat.
aeidon: Instagram (99%-ban edzőtermi selfiek és fitso-k; fitspo=fitness és inspiration összeolvadásának rövidítése, motiváló képekhez gyakran használják).
yrene: Pinterest.
elide: Valószínű, hogy ő is Pinterestet használna.
lorcan: Rowan és Manon kívülállók táborát erősítené.
–Mi lenne a karaktereid patrónusa?
aelin: Sárkány. A tűzokádó, kincsőrző féle.
rowan: Mondhatjuk, hogy neki már van patrónusa…szóval sólyom. (ha)
chaol: Egy golden retriver vagy valamilyen igazán hűséges és okos kutya
dorian: Párduc. (Vagy valami sima, fényes szőrű és szexy állat)
yrene: Unikornis.
manon: Velociraptor.
lysandra: Neki is mondhatni, hogy már van patrónusa…egy leopárd.
elide: Gyöngybagoly.
lorcan: Varjú.
–Mit tanácsolnál egy fiatal írónak?
Álmodj nagyot; írj olyan gyakran, amilyen gyakran csak tudsz; és dolgozz keményen. Látogass meg annyi helyet, amennyit csak tudsz (lehet az a szomszéd város vagy egy teljesen másik kontinens) és beszélgess annyi emberrel, amennyivel csak lehetséges. Még ha egy másik világban játszódó fantasy regényt írt, akkor is az ebben a világban szerzett tapasztaltok fognak inspirálni és meg fogják erősíteni az írásodat – szóval tartsd nyitva a szemed és a szíved.
–Mi a három kedvenc dolgod a világon?
1.A kutyám és a férjem. (akik igazán nem is nevezhetők dolgoknak, de…mégis.)
2.Száraz sampon. (Amikor sürget a határidő igazán életmentő az írók számára.)
3.Könyvek. (Tudom, igazán meglepő.)
–Mit szeretsz a legjobban csinálni, amikor nem írsz?
A kutyámmal és a férjemmel lógni (általában otthon pihenni). Vagy utazni. (Tehát vagy olyan lustának lenni, amilyennek csak lehet, vagy az egész világon kalandokat keresni.)
–Ha bárhová elmehetnél nyaralni, hová utaznál legszívesebben?
Rengeteg hely van, ahová szívesen elmennék, így ezt elég nehéz leszűkíteni és egyet választani, de csak hogy egyet mondjak…Szerintem Afrikában mennék egy safarira. Imádom a vadvilágot és egy hatalmas álmom válna valóra, ha láthatnék néhány ilyen állatot.

#4 Ha ők is Instagram felhasználók lennének…
Mostanában nagyon elterjedt, hogy egyes könyvbeli szereplőknek megalkotják az olvasók különböző közösségi oldalukat, ezzel megmutatva, hogy szerintük milyen képeket posztolnának kedvenc karaktereink, ha ők is használnák ezeket. Sarah J. Maas regényei sem maradhattak ki ebből:

 
 
 
 
 

#5 Üvegtrón és Tüskék és rózsák udvara ihlette termékek
Rajzokon, festményeken, könyvjelzőkön stb. kívül ez a két sorozat olvasókat ihletett meg és különbféle tárgyak készültek, amelyeke valamilyen módon kapcsolódnak ezekhez. Gyertyák, szappanok, ajakbalzsam és még sok más lesz itt. A kreativitásnak nem lehet határt szabni!

Gyertya és szappan
Szappan
Szappan
Mágneses könyvjelző (Dorian - Celaena - Chaol)
Ajakbalzsam
Ajakbalzsam
Karkötő
Karácsonyfadísz
Illatosító

Remélem, hogy tetszett nektek ez a bejegyzés és tudtam valami újat is mutatni nektek. :) Ha szeretnétek még hasonlót más írókkal is, akkor várom a nevet, hogy ki legyen a következő. :)

Megjegyzések

  1. Nagyon jó kis összefoglaló lett. :) A legtöbbről már hallottam, de a közösségi médiás oldalak képekkel az egyes szereplőknél az nekem is új volt. Szerintem jól összegyűjtötted az infókat és szívesen olvasnék másról is ilyet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nagyon örülök, hogy tetszett. :) Már gondolkozom a következő ilyesmi bejegyzésen. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése