2017 LEGJEI - DÍJÁTADÓ

 
Üdvözlök mindenkit a 2017-es – és egyben a legelső – J’adore des livres avagy Könyvimádat felsőfokon díjátadón. Ez az év, csakúgy mint az előző, könyves szempontból is rendkívül sokrétűre és izgalmasra sikeredett. Rengeteg új olvasmánnyal gazdagodhattunk, ezek valamilyen szempontból pedig maradandó élményt okoztak, jó vagy esetleg rossz értelemben. De most csak a pozitív dolgokra gondoljunk vissza és jutalmazzuk is meg ezeket egy „díjjal”. Hogy nálam melyek lettek a múlt év legjei? Mutatom is, kategóriákra lebontva:

Legjobb magyar szerző
Jelöltek:
Leiner Laura
P. C. Harris
Papp Dóra
Tavi Kata
Kezdjük is az egészet azoknak az embereknek a díjazásával, akiknek köszönhetjük a csodásabbnál csodásabb alkotásokat, azon belül is először hazai pályán emelek ki egyet. Azt az egyet, aki ebben az évben is kitett magáért, két olyan kiváló regénnyel örvendeztette meg lelkes olvasóit, amelyek azonnal repültek is a kedvencek közé. Szerintem itt már sejthető, hogy ki érdemelte ki nálam ezt a címet, de, hogy eloszlassam a kételyeket: 2017-ben a Legjobb magyar szerző díjat Leiner Laura kapja. Gratulálok! :)

Legjobb külföldi szerző
Jelöltek:
Elle Kennedy
Mia Sheridan
Sarah J. Maas
Jodi Ellen Malpas
Külföldi vizekre evezve is rengeteg tehetséges íróval találkozhatunk, akiktől idén itthon is sok-sok regényt olvashattunk lefordítva. Na, de hogy kinek az alkotása okozta a legmaradandóbb élményt? Ő nem más, mint Elle Kennedy. Mind az Off-Campus, mind a Royal család című sorozatát imádom, mindig feldobja a napomat, így jár neki ez a díj, ő lett a 2017-es év  Legjobb külföldi szerzője.

Legszebb borító
Jelöltek:
Erin Watt: Papír hercegnő
Leiner Laura: Ég veled
Colleen Hoover: Velünk véget ér
Joss Stirling: Summer
Van az a mondás, hogy: „Ne a borító alapján ítéld a könyvet”. Ez így nagyon helyes is, hiszen nem a borító meséli el a történetet, de azért valljuk be, hogy sokkal jobban megakad a szemünk egy dekoratív külsőn. 2017 is telis-tele volt gyönyörűséges borítókkal, nehéz is egyet választani. Díj nélkül nem maradhat ez a kategória sem, az évben a legvarázslatosabb külsővel a Velünk véget ér rendelkezett, így Colleen Hoover alkotása nyerte el a Legszebb borító kitüntetést.

 

Legjobb férfi főszereplő
Jelöltek:
Kornél – Leiner Laura: Iskolák versenye trilógia
Dean Heyward-Di Laurentis – Elle Kennedy: Off-Campus sorozat
Nagy Márk – Leiner Laura: Bexi sorozat
Rhysand – Sarah J. Maas: Tüskék és rózsák udvara sorozat
Szerintem én itt direkt nehezítettem meg a saját dolgomat. 😃 Csak úgy random összeírtam a kedvenceimet, és itt nagyon, de nagyon nehezen tudok kiemelni egyet. De most komolyan, ki tud ezek közül minden hezitálás nélkül kiemelni valakit? A kedvencek kiválogatása viszonylag könnyen ment, a nehézséget az jelentette, hogy ezt a listát le kellett szűkítenem négyre. Most pedig egyre. Hosszas mérlegelés után, a Legjobb férfi főszereplő díjat 2017-ben Sarah J. Maas Tüskék és rózsák udvara című sorozatában szereplő Rhysand nyerte.

Legjobb női főszereplő
Jelöltek:
Summer – Joss Stirling: Lélektársak sorozat
Feyre – Sarah J. Maas: Tüskék és rózsák udvara sorozat
Ivy – Cambria Hebert: Hashtag sorozat
Ella – Erin Watt: A Royal család
Idén is számos nagyszerű női karakter történetét ismerhettük meg. A fentebb felsorolt négy szereplő mindegyike jól meg lett alkotva, kidolgozottak, céltudatos, erős, humoros és még ezeken kívül számos jó tulajdonsággal rendelkezik. Azonban csak egy kaphat díjat, bár szívem szerint mindegyikőjüknek adnék egyet, mert nagyon megérdemelnék. Viszont az az egy, aki most elnyerte a 2017-es Legjobb női főszereplő címet, az Ella Harper A Royal család főhősnője.

Legjobb női mellékszereplő
Jelöltek:
Valerie – Erin Watt: A Royal család
Mor – Sarah J. Maas: Tüskék és rózsák udvara sorozat
Daniella – Leiner Laura: Bexi sorozat
Evelin – Leiner Laura: Bexi sorozat
Néhány igazán jó mellékszereplő sokat tud dobni egy regényen és egy adott könyv vagy sorozat befejezése után a legtöbb olvasó azt várja, hogy mikor érkezik a spin-off, amely során megismerhetjük az általunk kedvelt további karakterek történetét is. A múlt évben is akadtak bőven kedvencek, számomra a ranglétrán az első, aki így elnyeri a Legjobb női mellékszereplő díjat, az nem más mint Mor Sarah J. Maas Tüskék és rózsák udvara című sorozatából.

Legjobb férfi mellékszereplő
Jelöltek:
Cassian – Sarah J. Maas: Tüskék és rózsák udvara sorozat
Azriel – Sarah J. Maas: Tüskék és rózsák udvara sorozat
Easton – Erin Watt: A Royal család
Mark – P. C. Harris: Újrajátszás
További férfi karakterekből sem volt hiány, ezt a listát is igen nehéz volt leszűkíteni. Miután ez megtörtént kettő szereplő között még így is vacilláltam, de végül a döntés (nehezen) megszületett. Aki elnyerte a 2017-es Legjobb férfi mellékszereplő címet, az nem más mint Cassian Sarah J. Maas Tüskék és rózsák című sorozatából.

 

Legmeghatóbb regény
Jelöltek:
Penelope Ward: Legdrágább mostohabátyám
Ginger Scott: Wild Reckless
Claire Contreras: Üvegszív
B. N. Toler: Lélekvesztők
Százas zsepi, könnycseppek. Ezek a tipikus kellékek, amikor valaki egy megható könyvet olvas. A múlt év során én is találkoztam ilyennel, nem is eggyel, és mindegyik különleges volt a számomra. A négy közül viszont kiemelkedik Ginger Scott Wild Reckless című alkotása, és ezzel ez nyerte el a Legmeghatóbb regény címet. Szívszorongató, de egyben elképesztően gyönyörű könyv. Abszolút megéri elolvasni.

Legjobb egyedülálló könyv
Jelöltek:
Jodi Ellen Malpas: A tiltott
P. C. Harris: Újrajátszás
Penelope Ward: Legdrágább mostohabátyám
B. N. Toler: Lélekvesztők
Néha jó elszakadni a sorozatoktól és egy standalone regény társaságában egy kicsit kikapcsolódni. Az elmúlt néhány hónapban is megjelent számos ilyen olvasmány, egyik jobb mint a másik. De hogy melyik is volt a legjobb? Az, amelyik megnyerte a Legjobb egyedülálló könyv díjat, az nem más mint Jodi Ellen Malpas A tiltott című alkotása. Az írónő könyveiben egyszerűen nem lehet csalódni, engem megvesz mindig kilóra az összes. Ez A tiltottal sem volt másképpen, az egyik legnagyobb kedvencem lett az év során.

Legjobb könyvsorozat
Jelöltek:
Erin Watt: A Royal család
Elle Kennedy: Off-Campus
Sarah J. Maas: Tüskék és rózsák udvara
Laurelin Paige: Fixed
Néhány ponttal feljebb említettem, hogy egyáltalán nem könnyítem meg a saját helyzetemet a jelöltek terén. Nos, ez itt sincs másképpen, mert itt még jobban nehéz egyet kiemelni a leszűkített négyesből. Mindegyik sorozatot más és más okok miatt szeretem, egyet viszont valahogy ki kell emelnem. Itt is nehéz a döntés, de a választásom Elle Kennedy Off-Campus sorozatára esett, így ez lett a 2017-es év Legjobb könyvsorozata.

Legjobb sorozatnyitó kötet
Jelöltek:
Leiner Laura: Ég veled – Iskolák versenye trilógia
Karina Halle: Wild Card – North Ridge
Cora Reilly: Bound by Honor – Born in Blood Mafia Chronicles
Susan Ee: Angyalok bukása – Angelfall
Egy ütős kezdet után azonnal akarja mindenki a folytatást. Angol és magyar nyelven is olvastam jócskán sorozatnyitó kötetek, amelyek befejezése után hihetetlenül kíváncsi vagyok a folytatásra. A legkiválóbbra viszont szerintem Leiner Laura Iskolák versenye című trilógiájának első kötete sikerült és ebben szerintem nagyon sokan egyet is értenek velem, így az Ég veled kapta meg a díjat.

 

Legjobb romantikus regény
Jelöltek:
Sarah J. Maas: Köd és harag udvara
Katy Evans: Racer
Joss Stirling: Angel
Cambria Hebert: #Player
Romantikakedvelőknek igencsak kedvezett az előző év, ugyanis rengeteg jobbnál jobb romantikus regény jelent meg. Én személy szerint leginkább romantikus könyveket olvasok, így ennél a pontnál is bajban voltam, mert rengeteg kedvencem lett a múlt év során, viszont most a Legjobb romantikus regény címet Katy Evans Racer című alkotása nyerte meg.

Ha van kedvetek, osszátok meg velem, hogy ti mely 2017-ben olvasott regényeknek adnátok ezeket a kitüntetéseket. Kíváncsian várom! 😊
Ui.: Sikerekben és könyvekben gazdag boldog új évet kívánok mindenkinek! 😊✨🎊🎉📚

Megjegyzések

  1. Nagyon jó bejegyzés lett, tetszik ez a díjkiosztós stílus. :)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Megcsinálhatom ezt a díjkiosztót Instán? Megjelölnélek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Persze, nyugodtan. Kíváncsi leszek a válaszaidra! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése