☃️🎄 TOP 5 WEDNESDAY #6 - BOOKISH THINGS YOU'RE A GRINCH ABOUT - KÖNYVES DOLGOK, AMIKTŐL GRINCH-É VÁLTOZOL ☃️🎄

 
 
Könyvmolynak lenni az esetek többségében nem éppen egyszerű.
Még akkor is, ha sokan azt gondolják, hogy az.

A napokban felkerültek a legújabb Top 5 Szerdás témák, amelyek most is tele vannak jobbnál jobb ötletekkel. Beharangozónak most ide beillesztem nektek az összest, hogy lássátok, mire is számíthattok az elkövetkezendő hetekben, ha pedig van kedvetek, nyugodtan csatlakozhattok is.

December 6th – Bookish Things You're a Grinch About
– Since being a grinch is a funny thing, try not to make this serious topics that make you angry (like lack of diversity or abusive relationships in fiction, etc) as this is supposed to be more of a petty bookish things you hate. This can be stuff about covers, dumb tropes, etc. Have fun with it.
December 13th – Characters on the Naughty List
– These can be villains or just characters you don't like!
December 20th: Top 5 Books of 2017
– I know most people have a longer list than this, or post theirs at different times (like I'll be waiting until January for example) but if you want to make a list of your absolute faves of the year, now is the time!
December 27th: 2018 Wishlist
– Looking forward into the new year, this is a list of the types of books you'd like to see more of in 2018! Try to avoid actual titles, and discuss themes, genres, or tropes you'd like to see more of in the new year!

Fordítás (a magyar változatot Réta készítette el):
December 6: Könyves dolgok, amiktől Grinch-é változol
Mivel Grinch-nek lenni vicces dolog, próbáld meg nem véresen venni a dolgot, hogy mik tesznek téged mérgessé (mint például a különbözőség hiány vagy erőszakos kapcsolatok a fikciós regényekben.. stb), ez inkább a bagatell dolgokra irányul, amiket utálsz. Lehet borítós dolog, buta klisék, stb.
Decembr 13: Karakterek a rosszak listáján
Ők lehetnek gonosztevők, vagy csak karakterek, akiket nem szerettek
December 20: 2017 TOP 5 könyve
Tudom, hogy a legtöbb embernek hosszabb listája van, vagy máskor akarják ezt posztolni, de ha szeretnél listát készíteni az idei év abszolút kedvenc könyveiről, itt az idő!
December 27: 2018 Kívánságlista
Már nagyon várjuk az újévet, ez egy olyan lista legyen, ahol könyvfajtákról beszélsz, amikből többet szeretnél látni 2018-ban. Próbáld meg elkerülni, hogy konkrét címeket írj, és beszélgess témákról, műfajokról, vagy jellemzőkről, amikből többet szeretnél látni az újévben!

Tehát a mai bejegyzés arról fog szólni, hogy milyen könyves dolgokat nem igazán szeretek.

#5 Cselekményleírást tartalmazó szöveg
Spoilers… spoilers everywhere. Borzasztó, de tényleg. Az egyik legnagyobb kínzás, amely egy régen várt könyv megjelenését követi. Neked még van pár nap hátra, mire megérkezik hozzád, viszont idézetekkel és értékelésekkel bombázzák az internetes felületeket (ami érthető), aminek következtében véletlenül belefutsz egy kósza idézetbe, rosszabb esetben pedig egy lényeges mozdulat is lelepleződik.


#4 Gyilkos függővégek
Fúj…
Mondjuk, leginkább akkor utálom ezeket, ha nincs kéznél a folytatás. És persze a könyv pont úgy végződik, hogy most azonnal akarod a következő részt, mert annyi kérdés maradt megválaszolatlanul…


#3 A kedvenc karakter távozik
Úgy értem, hogy véglegesen.
A kegyetlenség netovábbja, amikor az egyik legeslegkedvencebb karaktered távozik az élők sorából. Az író megszeretteti veled, elhiszed, hogy minden szuper és happy lesz és aztán …. aztán nem. Nagyon nem.


#2 A könyv mindig jobb
Ne ítéld el a könyvet a film alapján. A könyv mindig jobb. Az esetek döntő többségében (szerintem mindig) igazak ezek az állítások. Gyakran azzal van a baj, ahogy a vászonra kerül, az egyes jelenetek kihagyása is probléma lehet…
De úgy gondolom, hogy a szereplők kiválasztása a legmegosztóbb. Nyilván, annak, aki nem olvasta a regényt teljesen mindegy, hogy éppen milyen a színe az adott karakter szemének. Na, de nekünk olvasóknak nem igazán. Mert ha a könyvben barna hajú volt a női főhős, akkor ne legyen már belőle szőke, és ha a könyvben fia van a párnak, a filmben akkor az ne lány legyen… Tudom, hogy ez azoknak, akik nem olvasnak könyveket, azoknak furcsa lehet ez az egész és nem igazán érthetik az egészet, de higgyétek el, hogy nem kellemes dolog…


#1 Elhalasztott megjelenés
Esetleg már hónapok óta egy könyvnek a megjelenésének időpontjára vársz? A fülszövege nagyon felkeltette az érdeklődésedet és egyből repült is a kívánságlistádra? Nagyon izgatott vagy, alig várod, hogy felkerüljön a boltok polcaira, megvehesd és elkezd olvasni?


Esetleg már csak néhány nap van hátra és már a kezeid között foghatod? És aztán egy napon kiderül, hogy csúszik a megjelenésének dátuma… Jobb esetben csak néhány hétről van szó, viszont  a másik véglet a hónapok…Évek szerencsére nem gyakran fordulnak elő, de ez már tényleg az olvasók rémálma.


Egy kis önpromó: Még a nyáron indítottam egy hasonló bejegyzéssorozatot, amely a könyvmolyok problémáival foglalkozott (ezt is azok alapján építettem fel, csak egy kicsit alakítottam rajta és adtam hozzá dolgokat). Ha szeretnétek elolvasni ezeket, akkor IDE, IDE és IDE kattintva megtehetitek.

Ha szeretnétek látni, hogy a többi Top 5 Szerdás blogger mitől válik Grinch-é, akkor látogassatok el a Top 5 Szerda zónába, ugyanis ide gyűjtjük a bejegyzéseket.

Ui.: Boldog Mikulást mindenkinek!😊🍫☃️❄️🎁

Megjegyzések