SOROZATOT AJÁNLVA - RIVERDALE

 

Kezdődik a tanév, a város csak most ocsúdik egy aranyifjú gimnazista közelmúltbéli halálából – és már semmi sem olyan, mint régen. Az Archie Comics karaktereire (Archie, Betty, Veronica, a Pussycats-es Josie) alapozva, a mában játszódó sorozat, mely kisvárosi élet szürreális oldalát fedi fel, azt a sötétséget és furcsaságot, mely a város idilli álcája mögött húzódik. Van itt zenei karrierre vágyó fiatal, énekespalánta lány, tiltott tanár-diák viszony, szomszédjába szerelmes, de félénk lány, városba érkező új osztálytárs, kavaró menő lány és persze titkok.

 
Egy bejegyzés erejéig eltérek a könyvektől és most kivételesen egy sorozatajánlóval érkeztem.
Azt tudni kell rólam, hogy nem vagyok valami nagy ’sorozatos’, nem sokat nézek, sőt, jelenleg egyet, arról is most fogok írni. Ritkán fog meg igazán a történet vagy elunom a kismilliomodik évad után az egészet. És amúgy is: mikor lenne időm akkor olvasni? 😃
De ebben az évben – pontosabban ebben a hónapban – jött az áttörés, ugyanis elkezdtem nézni a Riverdalet, ami olyan módon beszippantott, hogy arra eddig nem volt példa.
A Riverdalet az amerikai The CW sugározza, az elő epizódját ebben az évben, január 26-án vetítették le. Azóta már megjelent a második évad is, jelenleg a félévadzáró jelent meg utoljára, a folytatás 2018 januárjában várható. 

Röviden a történetről:
A helyszín a sorozat névadója, egy Riverdale nevű kisvároska, amelynek eddigi idilli életét egy tragikus esemény gyökeresen megváltoztatja. Július 4-én Jason Blossom ikertestvérével, Cheryl Blossommal a Sweetwater folyóhoz mentek csónakázni. Néhány órával később a helyi cserkészcsapat bőrig ázva találja a parton Cherylt, de a lány bátyja sehol sincs. Kutatócsapatokat rendelnek a folyóhoz, de a fiú holttestét sehol sem találják. Nem sokkal később a Riverdale High tanulói bukkannak rá Jason-re a folyóban, fagyosan és egy lövéssel a két szeme között. A legnagyobb kérdés, ami mindenki fejében megfordult: ki volt képes erre a szörnyűséges tettre? És vajon mi volt az indítéka?
Nemrégiben azt boncolgattam valamelyik bejegyzésemben, hogy milyen sokat tud dobni az egy könyvön, ha jól kidolgozott karakterei vannak a történetnek. Nos, ez a sorozatokkal sincs másképp, a Riverdale karakterei magasan kiemelkedőek és ebbe a színészeket is beleértem. A színészek valami elképesztően jók, kiválóan játszanak, egyáltalán nincs olyan érzésem, hogy esetleg valaki más jobban alakított volna valakit. Egyszerűen zseniális. Viszonylag sok szereplővel rendelkezik a sorozat, így mindenkinek meg van a lehetősége, hogy megtalálja a számára szimpatikusakat. Van bőven kiknek drukkolni, de kifejezetten egyáltalán nem szimpatikusak is vannak, és alig győzni kivárni, hogy végre kikerüljön a képből (khm…Ms.Grundy rettentően örültem neki, mikor ez megtörtént). Ezeken kívül még van egy köztes kategória is, aki számomra Cheryl. Ugyanis nem tudom eldönteni, hogy ő most hova tartozzon, mivel néha kifejezetten jó dolgokat tesz, máskor meg épp az ellenkezője történik. Őt még nem tudtam teljesen megfejteni, kíváncsi vagyok, mi fog vele történni az elkövetkezendőkben.
A másik hatalmas erőssége a sorozatnak az maga a történet. Egyáltalán nem kiszámítható, mindig van benne valami csavar. Mikor már azt hiszed, hogy rájöttél valamire, esetleg már sejted, hogy ki lehet a gyilkos, na akkor jön egy akkora fordulat, ami gyökeresen megváltoztatja az egészet. Maga a cselekmény több szálon fut, de valamilyen úton-módon ezek mindig összeérnek. Az egész tele van rejtélyekkel, mindenkinek megvannak a maga kis titkai (van, akinek sötétebbek), mindenkiben rengeteg kérdés maradt megválaszolatlanul és ezekre akarják megtalálni a válaszokat.

Összességében, ha valami igazán jóra, izgalmasra, lebilincselőre, titokzatosra, kiszámíthatatlanra és fordulatosra vágysz, akkor a Riverdale lesz a te sorozatod. Egy másodpercig nem hagy unatkozni, egy epizód után azonnal akarod a következőt azután pedig a következőt és így tovább. Bátran ajánlom mindenkinek. Nem érdemes kihagyni, adjatok neki egy esélyt. 

Nektek mi a véleményetek erről a sorozatról? :)

Megjegyzések